Blog zapisi

Označi teme:

  • Slika k blogu601

    Vredno je poskusiti - priporočila staršem za pomoč mladostnikom pri premagovanju prokrastinacije

    Kadar se bliža konec ocenjevalnega obdobja, se otroci in mladostniki v šolah srečujejo z velikim obsegom ocenjevanj, kar povzroča povečan stres tako mladostnikom kot staršem. Dodatne težave pri učenju se pojavljajo, če mladostnik pogosto prokrastinira.

  • sabri tuzcu rYnQwRsNpE0 unsplash2

    Veseli december z manj zaslonov

    Večina odraslih ob decembrskih praznikih pomisli na družinska srečanja, polna hrane, zabave in prijetnih pogovorov. Otroci in mladostniki pa o počitnicah običajno razmišljajo v smislu svobode - brez šole, zgodnjega zbujanja, obveznosti in z veliko prostega časa - ter priložnosti za več sproščanja pred zasloni. Kako najti zdravo ravnotežje med obojim?

     

  • digitalni detox logout mkz rakitna

    Vse, kar vas je zanimalo o Digitalnem detoxu

    Marca 2023 smo v sodelovanju z javnim zavodom Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna začeli s težko pričakovanim in nujno potrebnim programom Digitalni detox.

  • logoutweek 1

    Poletni tabor - Logout week 2023

    “Jaz nisem volkodlak!”, zakriči mladostnik v krogu. “Ja, pa si!” ga prekine odgovor iz druge strani. “Do sedaj si branil vse, ki so se kasneje izkazali za volkodlake!” se glasi poskus obtožbe. Debata se razširi na preostale igralce, obtožbe letijo vse povprek in noben več ne ve, kdo je volkodlak in kdo vaščan. Vse kar nas veže v tistem trenutku je misel, da smo vsi v krogu odklopljeni od naprav.

  • zdrav kroznik drustvoZaSrce small

    Prekomerno sedenje pred zasloni in debelost

    V medijih lahko vedno pogosteje zasledimo, kako prekomerna uporaba zaslonov, družbenih omrežij in video iger prinaša številne negativne posledice za duševno zdravje. Med najbolj kritičnimi je razvoj zasvojenosti. 

  • laura chouette IivFrTVUpEw unsplash 2

    Bodi dober zgled, pokaži se tak / takšna kot si #BrezFiltra

    Kaj danes velja za lepo in privlačno? Kaj predstavlja lepotne trende med mladimi? Po čem ali kom se zgledujejo? Ali osebe, ki ustvarjajo trende, v resnici izgledajo tako? Ali imajo resnično tako popolna življenja, kot jih prikazujejo preko spleta?

  • oscerklje

    Obisk učencev OŠ Davorina Jenka v Ljubljanski enoti

    V naši svetovalnici v Ljubljani smo imeli prav poseben petek, saj smo na obisk sprejeli učence OŠ Davorina Jenka, ki so nam zastavili najrazličnejša vprašanja na temo digitalnih zasvojenosti.

  • ella don LBQdL30Ywuw unsplash

    Katere so najpomembnejše lastnosti dobrih igralcev video iger?

    Pot igralca ali igralke video iger se morda začne v njegovi ali njeni sobi ob preigravanju svoje najljubše video igre, vendar pa je potrebno mnogo več kot to, da nekdo v igri postane uspešen in napreduje na najvišje nivoje tekmovanja. Katere so torej najpomembnejše lastnosti dobrih igralcev?

  • hal gatewood OgvqXGL7XO4 unsplash

    Kako družbena omrežja preoblikujejo naše možgane?

    Družbena omrežja so prepričljiva tehnologija, ki potiska psihološke vzvode za naše čustvovanje, vedenje in mišljenje, pogosto brez da bi se tega zavedali. Preberite nekaj primerov, kako družbena omrežja preoblikujejo naše možgane.

  • shutterstock 208059844

    Neusklajenost staršev v vzgojnih prijemih na področju rabe zaslonov

    Kako postopati, kako se spoprijeti, če drugi starš ne želi sodelovati, niti slediti dogovoru? Postavljanje in izvajanje družinskih dogovorov v zvezi z rabo zaslonov je zahtevna naloga.

  • 20221221 83446

    No Screen Zone ali Cona brez zaslonov

    Zasloni so (žal) postali podaljšan del naših rok. Nenehno jih imamo na dosegu roke, nenehno pregledujemo, če je kaj novega in če moramo kaj opraviti, nenehno želimo deliti svoja življenja ali biti na tekočem z življenji drugih. Nenehno čutimo potrebo biti povezani. Pa smo res?!

  • dole777 EQSPI11rf68 unsplash

    Ekonomija pozornosti: Zakaj so najbogatejša podjetja v zgodovini človeštva za uporabnika brezplačna?

    Številne najbolj priljubljene platforme – Instagram, TikTok, Facebook, YouTube in Google – so brezplačne za uporabo. Kljub temu so to nekatera izmed najbolj donosnih podjetij današnjega časa. Kako torej ustvarjajo dobiček?

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.