Pandemija družbenih omrežij in aplikacije za samonadzor

10.04.2020

joshua hoehne 0PpehdpobH8 unsplash 1

Med osamitvijo in osamljenostjo so spletne vsebine občutno več pri roki celotne populacije. Spletni trgovci, spletne rešitve za delo na daljavo, kot tudi spletna zabavna industrija pa si manejo roke.

Vrnimo se 10 let nazaj. Zgodba Logout-a se je pričela oblikovati ravno v času, ko so mobilni telefoni z zasloni na dotik preplavili tržišče. Prej samo mobilni telefon je od SMS-ov in klicev ter morda okornega dostopa do spleta čez noč preskočil v pametno napravo, v izkušnjo računalnika na dlani.

Zaslon na dotik z okrepljeno močjo procesorjev, trajnostjo litijskih baterij in številne aplikacije so dostavile povsem novo dimenzijo vsebine in izkušnje. V zelo kratkem času je tehnologija pametnih naprav postala dostopna širši množici.

Danes je vsaj en pametni telefon ali naprava v vsaki roki normalnost, če ne celo nujnost. Zamenjal je žepne knjige in stripe v čakalnicah, vozniki na prehitevalnem pasu avtoceste opravljajo konferenčne klice, snemajo video selfije, reševalec iz vode v prenatrpanem bazenu zazrt v zaslon, brez pozornosti na dogajanje, matere in očetje doma in na prostem, odtujeni od najmlajših zazrti v zaslon, praznijo baterijo in polnijo ugodje. Zaposleni so sprejeli poseg v zasebnost, kot nekaj normalnega in odgovarjajo na sporočila v službeni komunikaciji tudi sredi noči, sicer bi imeli slabo vest. Naše splošno počutje, je bržkone sorazmerno z indikatorjem polnosti baterije ali močjo wifi signala.

Družbena (ne) odgovornost družabnih platform

Google (Instagram, Youtube), Facebook, Twitter, SnapChat, Tik Tok... in ostali paradni konji zabavne družbeno omrežne koalicije, so pravzaprav postali žarišče duševne pandemije dvajsetega stoletja. Kot virus so se s pomočjo platform razlezli ali potencirali psihično pregorevanje, krhke samopodobe ter različne duševne stiske, predvsem pri ranljivem delu populacije.

Vsem omenjenim in ostalim akterjem, vključenim v globalno tehnološko tekmovanje hitre rasti, pogosto start up podjetjem, družbena odgovornost ni bila v ospredju. Poslovni cilj je bil doseči milijone uporabnikov, vzdrževati njihovo pozornost in izbrabiti šibkost posameznikovega odzivanja, neglede na ceno. Rezultat pa številne neprespane noči, konstantno povišani srčni utrip, nenehno pričakovanje nagrade v obliki informacije pa naj si bo to všeček, komentar, karkoli.

Nihče od naštetih akterjev v ciklu strme rasti ni investiral v vidik družbene odgovornosti in preprečeval posledice. Posledice pa so pri določenem odstotku populacije, zasvojenost, stres, motnje pozornosti, delovna neučinkovitost, težave v medosebnih odnosih... Odgovor na našo iniciativo Blizzard entertainmentu (znamka predstavlja številne popularne video igre), da bi postali družbeno odgovorni in v svoje igre vgradili mehanizme za samonadzor najmlajših igralcev in jih preko preventivnih sporočil opozarjali na čezmerno igranje, je bil, da imajo trenutno seveda druge prioritete.

Za dobro počutje se tudi izklopimo

Prioritete vseh nas so se v času samoizolacije nedvomno spremenile. A čezmerna uporaba spletnih vsebin tudi v času, ko smo več doma in za zasloni ostaja in se celo krepi. Dokončna rešitev za uravnoteženje spletnih aktivnosti seveda ni v tehnologiji sami, temveč v spremembi našega vedenja. V samonadzoru. V zavestnih strategijah odklopa od spleta. Pametni telefon je lahko tudi izklopljen. Za delo ne potrebujemo nenehnega branja e-sporočil. Lahko uvedemo tihe urice in sporočila preverjamo samo ob določeni uri dneva.

Že od začetkov pri Logoutu opozarjamo na pomembnost tehnološkega odklopa. Leta 2011 smo tako na našem spletnem mestu zapisali naslednja priporočila (Vir: Archive.org):

Zakaj igrišča vse pogosteje samevajo, kje so badbinton loparji, družinski sprehodi, izleti?

Zato ker... ...nadomestek najdemo pri računalnikih, svetovnem spletu, WII napravah, igralnih konzolah, mobilnih napravah.

Kaj lahko storim?

Spremenite svoje online / digitalno vedenje. Zapolnite svoj prosti čas z zunanjimi aktivnostmi - interesnimi dejavnostmi in ljudmi okoli vas.

Kako?

  • Razmislite o vplivu, ki ga imajo tehnologije na vaše psihofizično zdravje.
  • Po potrebi pričnite z beleženjem časa, ki ga dnevno preživite online.
  • Optimizirajte čas porabljen za različne spletne aktivnosti
  • Omejite si čas uporabe samo na aktivnosti, brez katerih zaradi narave dela ne morete.
  • Osredotočite se na odnose in interese, ki so bili zaradi uporabe tehnologij zapostavljeni.

Vse navedeno še vedno drži. Ključ je torej v koreniti spremembi vedenja vsakega posameznika. Se pa stvari (na boljše) spreminjajo tudi na strani ponudnikov spletnih vsebin in z večjo ozaveščenostjo tudi uporabnikov samih. Tudi z našo pomočjo preko preventivnih aktivnosti in kampanij, preko katerih smo v zadnjih petih letih neposredno dosegli vsaj 28.000 posameznikov. Tako zdaj tudi Google skrbi za ozaveščanje o pomembnosti dobrega počutje posameznika na svojem spletnem portalu https://wellbeing.google/. Google-u so se pridružili tudi ostali velikani. Vseeno pa je na mestu vprašanje, zakaj bi industrija delala proti svojim interesom?

Mi si to razlagamo na način, da z rastjo ozaveščenosti posameznikov o spletni varnosti in vplivih tehnologije na duševno zdravje, raste tudi pomembnost varnosti celotne spletne izkušnje. Tako infrastrukture, kot tudi vsebin. Interneta in spleta. Tako, ko je to na primer pri avtomobilski industriji. Varnosti je podprta s pomočjo tehnologije, kot tudi z zakonodajo. Pametni sistemi nam lahko samodejno omejujejo hitrost. Prometni znaki določajo omejitev. Kupci dajejo vedno večji poudarek na varnost.

Vsaj del spletne industrije se danes zaveda posledic, ki jih imajo njihovi produkti na javno zdravje, a hkrati njihova tekma ni končana. Poslovni interesi ostajajo. Z vgrajevanjem varovalk za varovanje dobrega počutja se ne odrekajo interesom, ampak računajo na večje zaupanje uporabnikov in posledično ohranitev ali celo rast svojega tržnega deleža.

Samonadzor čezmerne uporabe spletnih vsebin

Orodja, ki jih ponujajo operacijski sistemi in nas na blagi način opominjajo ali celo rahlo omejujeo dostop, so lahko za večji del uporabnikov čisto ok pripomoček. So pa seveda tu posamezniki, ki ne premorejo dovolj odločnosti in potrebujeo več. V ta namen obstajajo tudi tehnološke rešitve, ki konkretneje spremljajo in celo omejujejo določene aktivnosti ter tako pomagajo pri udejanjanju samonadzora v praksi. Za njih smo raziskali trenutno ponudbo spletnih orodij za samonadzor.

Ponudba aplikacij v te namene se nenehno spreminja. Določene rešitve so zgolj muhe enodnevnice, zato smo poskušali narediti izbor le tistih, ki so si na zasičenemm trgu ustvarile določen ugled. Testirali smo orodja za Windows OS ter za mobilne naprave iOS in Android, ki imata skupaj 98% globalnega tržnega deleža:

 

Aplikacija Operacijski sistemi Cena Beleženje uporabe
aplikacij
Dnevni
limit
Časovna blokada Posebnost Moč blokade

FlipdFlipd

Android, iOS

Brezplačna uporaba

Ne

Ne

Da

Blokada splošne uporabe telefona

Močna

ForestForest

Android, iOS

Brezplačna verzija zadostuje, a zelo omejena (plačljiva je 2,09€)

Brezplačna:
Ne

Plačljiva:
Da

Ne

Da

Blokada splošne uporabe telefona skozi igro

Šibka

ColdTurkeyColdTurkey

Android, MAC, Win

Android:
Brezplačno

MAC, Win:
Brezplačna verzija zadostuje, plačljiva 18,56€

Android:
Ne

MAC, Win:
Da

Android:
Ne

MAC, Win:
Ne

Android:
Da

MAC, Win:
Da

Android: 

Blokada splošne uporabe telefona

MAC, Win: 
Blokada spletne strani, programe 

Android: 
Šibka

MAC, Win: 
Zelo močna.

FocusMe

FocusMe

Android, MAC, Win

Android: Brezplačno
MAC, Win: Plačljivo 3€/mesec

Android:
Da

MAC, Win:
Da

Da

Da

Blokada spletne strani, aplikacije, programe

Srednja

 
AppBlock

AppBlock

Android

Brezplačna verzija zelo omejena, plačljiva omogoča veliko  - 5€ 

Ne

Da

Da

Omogoča nastavitve dnevnega limita uporabe aplikacij

 Močna

 
Space

Space

 iOS

Brezplačna verzija, Plačljiva verzija za 4€

 Da

 Da

Da

*Aplikacija ni bila osebno testirana

Ni podatka

 

QualityTimeQualityTime

 Android

Brezplačna verzija zadostna, plačljiva (7,49€) odstrani oglase

 Da

 Ne

 Da

Preglednost in možnost splošne blokade

 Šibka

 

RescueTimeRescueTime

Android, iOS, Win, MAC

Brezplačna verzija zadostna, plačljiva (9€/mesec) doda par funkcij (blokada)

 Da

 Ne

 Ne

 Sledi uporabi spletnih strani, aplikacij in programov

 Ni podatka

 

MomentMoment

 iOS, Android

Brezplačna verzija zadostna, plačljiva odklene več možnosti (8€/mesec)

 Da

 Ne

 Ne

Dnevne naloge in treningi zmanjšanja

 Ni podatka

SleepTownSleepTown

 iOS, Android

Brezplačna verzija zadostna, plačljiva odklene dodatne stvari (2,09€)

 Ne

 Ne

 Da

Za pomoč pri spanju. Med spanjem gradimo mesto

 Šibka


Praktični primeri uporabe aplikacij

Situacija #1: »Naslednjo uro bi se rad učil v miru, brez motilcev.«

  • FlipD (Android in iOS) – BREZPLAČEN (Premium plačljiv)
    Njegova funkcija Full Lock Mode omogoča popolno zaklenitev telefona za vnaprej določen čas, ki je niti vnovični zagon ne prekine. Med blokado še vedno omogoča osnovne funkcije kot so klici, koledar, glasba in fotoaparat.

  • Forest (Android in iOS) – BREZPLAČEN (Premium plačljiv)
    Ko aplikacijo vklopimo posadimo drevo. Tem dlje pustimo telefon na miru, tem višje bo naše drevo zrastlo. Če po telefonu posežemo prehitro, drevo oveni. Blokada posledično ni močna. Priporočljivo za učenje. Plačljiva verzija doda funkcijo beleženja uporabe aplikacij.

  • Cold Turkey (Win, MAC) – BREZPLAČEN za spletne strani (Premium plačljiv za programe)
    Android verzija je enostavna za uporabo, ampak omejena (1 ura max blokade, ki jo lahko ustavimo z vnovičnim zagonom telefona). C.D. je veliko bolj učinkovit na Win in MAC. Blokade so izredno močne in plačljiva verzija omogoča tudi sestavo dnevnega urnika ter blokado programov.


Situacija #2: »Določene aplikacije bi rad uporabljal samo nekaj časa na dan, potem pa se naj zaklenejo.«

  • FocusMe (Android, Win, MAC) – BREZPLAČNO za Android (Win, MAC plačljiv)
    Na Androidu omogoča nastavitve časovnega dnevnega limita, dnevnega limita vklopa aplikacije, urnik uporabe in osnovno beleženje uporabe. Blokada drži, dokler se telefon ne resetira. Nastavitve so malo nejasne, ampak ko se enkrat uspešno uredijo je stvar razumljiva.

  • AppBlock (Android) – BREZPLAČNO omejeno (Premium plačljiv)
    Velika izbira blokad (časovna, lokacijska, dnevni limit, zaznava WiFija, omejitev števila zagonov) za aplikacije. Funkcija »Strict mode« omogoča popoln blok določenih aplikacij z različnimi pogoji prekinitve bloka (vklop v polnilec, časovna omejitev). Plačljiva verzija priporočljiva. Blok deluje tudi po resetiranju telefona.

Situacija #3: »Zanima me samo, koliko časa sploh preživim na telefonu.«

  • QualityTime (Android) – Brezplačno (Premium plačljiv)
    Poda nazoren pregled dogajanja na napravi. Ima tudi funkcijo začasnega blokiranja z opcijo »Take a break«, ampak se lahko brez težav vsak moment prekine po 30 sekundnem čakanju.

  • RescueTime (vse platforme) – Brezplačno (Premium plačljiv)
    Najbolj razširjena aplikacija za sledenje času na napravah. Omogoča kreacijo profila in sledenju uporabe več naprav hkrati. Ob koncu tedna pošlje poročilo o produktivnosti in času na napravah za pretekli teden.


Situacija #4: »Vsi ti grafi so dolgočasni, blokov pa se itak ne držim. A bi lahko nekaj bolj zabavnega?«

  • Moment (Android, iOS) – Brezplačna (Premium plačljiv)
    Moment poskuša uporabo telefonov uravnotežiti skozi uporabo »Course-ov«. Ti tečaji so različni večdnevni izzivi, ki nas skozi edinstvene dnevne cilje poskušajo navaditi na bolj zdrav odnos do naprav (tečaji za boljši spanec, pozornost, preživetje dolgčasa ipd.). Primer dnevne naloge tečaja »Attention span«: V celoti brez prekinitve koncentrirano poslušaj klasično glasbo po svoji izbiri z dolžino najmanj 5 minut.

  • SleepTown (Android, iOS) – Brezplačna (Premium plačljiva)
    V aplikaciji nastavimo željeni urnik spanja. Kadar se ga držimo, bo aplikacija v času našega spanca gradila hiške. Če med tem časom telefon uporabimo se gradnja zaključi in hiška postane podrtija. Tem več dni se urnika spanja držimo, tem večje je naše mesto. 

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.