Izziv sodobne družbe: zasvojenost s spletnimi vsebinami in napravami

03.01.2018

pawel kadysz 100

23 letni Andraž je študent, ki že tretje leto poskuša izdelati prvi letnik fakultete. Neopravljeni izpiti ga neprestano po malo težijo, a mu nikakor ne uspe, da bi si vzel čas za učenje. 

Andraž je namreč zelo zaposlen z igranjem pripljubljene spletne igre League of Legends, dobro mu gre in želi si, da bi nekoč lahko postal profesionalni igralec. Razpet je med svetom igranja in brskanja po spletu ter svetom izza zaslonov, ki postaja zanj čedalje bolj moreč. Starši ves čas pritiskajo nanj, kdaj bo naredil kaj iz sebe, pred njimi prikriva, da je večino časa pred računalnikom. Prijatelji so ga nehali klicati, saj se jim ni oglašal na telefon. Komaj najde voljo in energijo, da preko študentskega dela zasluži nekaj za sproti. Ne potrebuje veliko, saj gre redko iz najemniške sobe, je pa tudi bolj malo. Vsakdanja opravila in dolžnosti občuti kot veliko frustracijo, ki se ji izogne tako, da gre raje odigrat eno igro. Za tem pa še nekaj teh in kakšno serijo za pavzo.

Izguba kontrole nad uporabo interneta in digitalnih tehnologij

Uporaba spletnih vsebin na napravah, kot so računalniki, tablice in pametni telefoni, je skoraj neizogiben del našega vsakdanjika in v kolikor jih zmoremo uporabljati zmerno, varno ter ustvarjalno, si z njimi lahko zagotovimo tudi boljšo kvaliteto življenja. V Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta LOGOUT pa se srečujemo s tistimi, ki zaradi izgube kontrole nad uporabo naprav, le-teh ne zmorejo uporabljati v svoj prid in zaradi tega potrebujejo zunanjo pomoč. Precej oseb poišče pomoč takrat, ko so težave na področju uporabe spleta že zelo poglobljene, s težkimi posledicami na mnogih življenjskih področjih, tako kot v opisanem primeru študenta Andraža. V teh primerih govorimo o zasvojenosti s spletnimi vsebinami, kot so npr. družabna omrežja, spletne igre, pornografija, spletno nakupovanje, spletne igre na srečo, brezciljno pregledovanje različnih strani, forumov ipd.

Strokovnjaki s področja psihologije danes še niso enotni o obstoju in definiciji pojava zasvojenosti s spletom, tako nekateri govorijo o t.i. kompulzivni uporabi spleta, drugi zasvojenosti s spletom, tretji o problematični uporabi spleta.

Psihiatrična stroka zasvojenosti s spletnimi vsebinami zaenkrat še ni uvrstila na seznam uradnih duševnih motenj v Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj DSM-V, napovedujejo pa možno vključitev zasvojenosti z igranjem spletnih iger (ang. Internet Gaming Addiction), ko bo to področje dovolj raziskano. Ne glede na različna poimenovanja in nekoliko različna opisovanja simptomatike na področju uporabe spleta, večina opredeljenih konstruktov deli dovolj podobne opise simptomatike, ki nam lahko v praksi pomagajo prepoznati tiste osebe, ki potrebujejo pomoč na področju uporabe spleta in naprav. V organizaciji LOGOUT opažamo, da z leti narašča število oseb, ki prihaja po pomoč zaradi prekomerne uporabe spletnih vsebin, starostna meja uporabnikov programov pa se niža vse do osnovnošolcev. Mednarodne raziskave kažejo, da približno 5 - 7% uporabnikov spleta
razvije tudi zasvojenost s spletnimi vsebinami, ki pa jo lahko preprečimo predvsem z ustrezno preventivo znotraj družine (pravila uporabe naprav od prvega stika otroka z napravo dalje) in z zgodnjim prepoznavanjem in ukrepanjem ob težavah. 

Simptomi, ki opozarjajo na težave 

Na splošno lahko o težavah govorimo takrat, ko začne oseba izgubljati kontrolo nad uporabo naprav, kar se kaže v tem, da uporablja naprave tudi, ko tega ni želela ali načrtovala, poskusi zmanjševanja uporabe ali popolne abstinence pa ji spodletijo. Čas uporabe naprav postaja vse daljši spremeni se občutek za čas preživet za napravami, saj več ur lahko mine kot 15 minut. Ko oseba s težavami na področju uporabe spleta nima dostopa do spletnih vsebin, postane obremenjena z mislimi o spletnih vsebinah in nestrpno pričakuje čas, ko bo lahko uporabila naprave. V primeru prekinitve internetne povezave ali odvzema naprav osebe s težavami reagirajo impulzivno, z besom in agresivnim vedenjem. Odtegnitev od naprav jim predstavlja stisko, ki se med posamezniki razlikuje, največkrat pa jo občutijo v obliki tesnobe, depresivnega razpoloženja, razdražljivosti in hrepenjenja po ponovni uporabi. Na račun uporabe spleta se zmanjša skrb za osnovne telesne potrebe, kot so npr. prehranjevanje in spanje. Pogosto je izpuščanje obrokov, prehranjevanje ob napravah in neprespanost zaradi večernega oz. nočnega brskanja po spletnih straneh, pregledovanja družabnih omrežij, igranja iger ali pisanja sporočil. Posledice vedno pogostejše uporabe spletnih vsebin se začnejo kazati na več ravneh vsakdanjega življenja; v odnosih z drugimi (prepiri, umikanje iz odnosov), pri šolski in delovni učinkovitosti (izrazit upad šolske in delovne uspešnosti, izguba delovnega mesta ali izpad iz rednega šolanja) in na ravni prostočasnih dejavnosti (izguba zanimanja za socialne in interesne aktivnosti). Uporaba spleta postane način spoprijemanja s stresom in stiskami, ki se sčasoma poglabljajo. Osebe s težavami le-te največkrat racionalizirajo in zanikajo, zaradi česar težko sprejmejo odločitev, da poiščejo pomoč.

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.