Kako miselna naravnanost vpliva na uspeh v igri?

01.06.2021

gamer logout org

Se ti morda zdi, da v igri kar ne moreš več napredovati? Da imaš nesrečo s soigralci, zaradi katerih izgubljaš igre? Te jezi, kadar nekdo drug izpostavi tvoje napake? Če si na zastavljena vprašanja odgovoril/a z DA, obstaja velika verjetnost, da si našel/a vzrok za svoje težave - miselna naravnanost.

Način, kako razmišljaš o igri in kako reflektiraš svoje igranje, močno prispeva k temu, v kolikšni meri in kako hitro boš napredoval/a v igri.

Miselna naravnanost pomeni prepričanja, ki jih ima igralec o sebi, o svojih osebnostnih značilnostih in sposobnostih. Obstajata dve vrsti miselne naravnanosti - fiksna in usmerjena k rasti (angl. Fixed vs. Growth Mindset).

Kadar ima igralec fiksno miselno naravnanost, je prepričan, da svojih sposobnosti ne more spremeniti ali izboljšati. Takšni igralci pogosto mislijo, da so že dovolj dobri ter svoj neuspeh pripisujejo zunanjim vzrokom ali nesreči. Fiksna naravnanost igralce omejuje pri napredovanju v igri, saj jih ne spodbuja k temu, da bi se trudili in se učili iz svojih napak.

  • Nekaj primerov, ki kažejo na to, da ima igralec fiksno naravnanost do igre:
  • prepričan je, da si zasluži boljši rank in da je ‘hardstuck’
  • ignorira kritike, ki jih dobi na svoje igranje, ali zanje išče izgovore
  • prenehal se je truditi
  • ne verjame, da ga bo trud pripeljal do boljših rezultatov
  • negativno reagira na napake
  • izgubi pozornost, ko mu gre v igri slabo

Igralci, ki imajo miselno naravnanost usmerjeno k rasti, pa so prepričani, da lahko svoje sposobnosti s trudom in vajo spremenijo oz. izboljšajo. Zato z veseljem sprejemajo nove izzive ali težje naloge, napake pa se jim zdijo koristne, saj jih vidijo kot priložnost, da se nekaj novega naučijo.

K rasti usmerjena miselna naravnanost pripomore k učenju v igri in hitrejšemu napredku.

Shema miselne naravnanosti:

Fiksna   Usmerjena k rasti
Izzivov se moram izogibati Izzivi Izzive moram sprejeti
Nič ne pomaga, če se trudim Trud S trudom se lahko izboljšam
Kritike drugih ignoriram Kritika Kritike drugih so lahko uporabne
Uspeh drugih me ogroža Uspeh drugih Iz uspeha drugih se lahko učim



Kako razviti miselno naravnanost, ki je usmerjena k rasti?

  • Kritika je lahko uporabna. Preden jo zavrneš, razmisli, ali je v njej kakšna uporabna informacija. Včasih drugi ljudje lažje opazijo kakšno pomanjkljivost, ki je sami ne.
  • Vedno se lahko izboljšaš. Ne glede na to, na kateri točki si sedaj. Zato si v igri postavljaj manjše cilje in se poskusi osredotočiti na določen del igre, ki bi ga rad/a izboljšal/a (npr. map awareness).
  • Trud je edini način, kako se lahko izboljšaš. Edina stvar, nad katero imaš v igri lahko popoln nadzor, si ti. Zato se potrudi po svojih najboljših močeh v vsaki igri, ne glede na to, kakšne soigralce imaš. Tudi če izgubiš, se lahko iz igre, v kateri si se trudil/a, nekaj naučiš.
  • Uči se od drugih. Igralci, ki so boljši od tebe, te lahko marsičesa naučijo. Poskušaj posnemati, kako igrajo in kakšne strategije uporabljajo uspešni igralci.

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.