Odgovorno trgovanje s kriptovalutami

29.11.2020

cardmapr nl rDzI7m7sjPE unsplash2

Odgovor Logouta na nove potrebe je v ozaveščanju o varnosti in dobrem počutju pri posesti in trgovanju s kriptovalutami ter nudenju brezplačne psihološke podpore tistim, ki imajo težave s tveganim trgovanjem.  

Obdobje 2007-2008 je v anale zapisano, kot obdobje začetka globalne finančne krize. Najpomembnejši ameriški delniški indeks S&P je kmalu po propadu finančne institucije Lehman Brothers Inc. strmoglavil in se marca leta 2009 dotaknil dna pri diabolični številki 666. Recesija je zajela tudi Evropo. Spomnimo se samo najodmevnejših primerov Islandije in na koncu tudi skupnega reševanje posameznih članic EU, predvsem Grčije

Vladala sta strah in negotovost. Države oz. njihove centralne banke so bile primorane ena za drugo reševati banke v največji dolžniški spirali, ki je nastala zaradi netransparentnega in tveganega poslovanja nenasitnih bančnikov. 

Londonski Times je v tiskani ediciji objavil članek z naslovom “Chancellor on brink of second bailout for banks” - Kancler na robu drugega reševanja bank. Finančna kriza je postala globalna, kot njena posledica sta nastali svetovna gospodarska, kot tudi socialna kriza. 

V globalno ne toliko znani Cypherpunk kriptografski skupnosti je 31. oktobra leta 2008 eden od članov pod psevdonimom Satoshi Nakamoto na interno mailing listo razširil članek z naslovom “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. 

Po dobrem letu programiranja je Satoshi sam, verjetno z več računalniki povezanimi v omrežje, aktiviral decentralizirano omrežje in z rudarjenjem prvega - ničtega bloka transakcije, ki je vseboval pomenljiv naslov prej omenjenega članka v Londonski reviji Times, s prenosom iz teorije v prakso postavil temelje bliskovitemu razvoju nove tehnologije in sprožil začetek korenitih sprememb finančne podobe sveta. 

Rodil se je Bitcoin - odgovor na ne-transparenten, koruptiven in netrajnosten sistem preživelega bančništva.

logout genesis block

Bitcoinu so kot snežna kepa sledile številne druge programske rešitve veriženja blokov. Med najbolj znanimi izpostavljamo Etherum, Litecoin, ZCash, Ripple.

Vzpostavljene so bile prve menjalnice kripto kovancev in žetonov, prve dražbe digitalnih dobrin shranjenih v decentraliziranem omrežju, prva množična zbiranja sredstev za zagonska podjetja z izdajo kripto žetonov (ICO), zgodili so se prvi takoimenovani airdropi, v praksi zaživeli prvi decentralizirani digitalni vrednostni papirji in prvi projekti tako imenovanih decentraliziranih financ (DEFI).

Vznemirljivo dogajanje so za svojega hitro sprejeli predvsem tehnološki navdušenci. Z eksponentnim naraščanjem vrednosti in raznolikih možnosti dodatnih zaslužkov pa so trg na drugi strani preplavili tudi goljufi, špekulantje in neetični hekerji

Zdravo in odgovorno trgovanje za dobro počutje

Poleg vseh svetlih plati tehnologije je največja težava znova človek. Močna želja po hitrem zaslužku lahko vodi v situacijo, ko je tveganje večje in večje. Na eni strani govorimo o premajhni skrbi za varnost in zasebnost podatkov za dostop do trgovalnih računov ali ključev digitalnih denarnic, ko lahko postanemo žrtve zlonamernežev, na drugi pa o skrbi za duševno zdravje na način zmernega in odgovornega trgovanja.

V kolikor se nam tvegani vzorci ponavljajo imamo ob izgubi sredstev težavo. Dopaminsko izčrpanost. Močne duševne stiske. Primerljive s stiskami, ki jih doživjajo igralci iger na srečo. Stiske lahko privedejo tudi do skrajnih situacij, kot so finančni zlom, depresija in samomorilnost.

Odgovor Logouta na nove potrebe je v ozaveščanju o varnosti in dobrem počutju pri posesti in trgovanju s kriptovalutami ter nudenju brezplačne psihološke podpore vsem, ki imajo težave s tveganim trgovanjem.  

Dejavniki tveganja:

  • 24/7 možnosti trgovanja 
  • Številne priložnosti za trgovanje in investicije
  • FOMO (Fear Of Missing Out) - občutek, da ves čas nekaj zamujamo ali da bomo nekaj zamudili, če se nekega finančnega dogodka ne udeležimo
  • FUD (Fear, uncertainty, and doubt) - občutljivost na negativne novice
  • Tvegano trgovanje z vzvodi (tudi 100x)
  • Velika stopnja nihanj vrednosti kovancev in žetonov (tudi do 90% v primeru negativnih trendov)
  • Možnost investiranja zneskov zelo nizkih vrednosti in s tem krepitev občutka, da gre samo za drobiž
  • Odprte tvegane trgovalne pozicije tudi med spanjem
  • Osebnostne značilnosti
  • Trgovanje, kot beg pred drugimi stiskami in težavami
  • Vsakodnevno trgovanje (day trading)
  • Negativni dejavniki iz okolja posameznika
  • Številni trgovalni računi in denarnice
  • Nepregledno število različnih valut / žetonov
  • Zaupanje znatnega dela sredstev centraliziranim menjalnicam
  • Opuščanje skrbi za varnost in zaščito dostopov do gesel, ključnih besed, zasebnih ključev

Kako si lahko pomagam sam v primeru, da pri sebi zaznavam izrazite težave?

  • Poskrbi za varnost računov in denarnic (menjava gesel, dvofaktorska avtentikacija, white listanje naslovov ipd..)
  • Za nekaj časa prekini z aktivnostmi trgovanja
  • O težavah se odkrito pogovori s svojimi najbližjimi
  • V primeru, da je stiska prehuda, poišči strokovno pomoč oz. nas kontaktiraj

 

Podprite naše poslanstvo

Pošljite SMS s ključno besedo LOGOUT5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR.  Namenite nam lahko tudi do 0.5 dohodnine, nas podprete preko platforme Paypal ali pa nam donirate sredstva v kriptovalutah.

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.