Spletno nasilje med mladostniki

13.12.2017

alaric hartsock 222503

Ana, 15 let. Posnela se je gola in posnetek poslala svojemu fantu. Čez nekaj časa sta se razšla, posnetek pa se je znašel na spletu. Še vedno je tam, z njenim imenom in priimkom, čeprav je od tega minilo že 5 let in je bil že vsaj stokrat odstranjen.

Spletno nasilje ima mnogo obrazov. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je spletno nasilje vsako vedenje, katerega cilj je prizadeti drugega s pomočjo orodij, ki jih ponuja spletno okolje. Oblik spletnega nasilja, ki se pojavlja med mladimi, je veliko; lahko gre za širjenje sovraštva preko različnih spletnih kanalov, videoposnetke pretepov, ki jih izzovejo udeleženci prav za namen izdelave posnetka (t.i. happy slapping), deljenje ali objavljanje golih posnetkov drugih na spletu brez njihovega privoljenja, izsiljevanje z intimnimi posnetki (t.i. sextortion), žaljenje posameznika na spletu (t.i. flaming), spletno zalezovanje, ali pa spletno ustrahovanje. Spletno nasilje je med slovenskimi mladostniki v porastu – skoraj vsak drugi mladostnik se je z njim že srečal v obliki prejetega žaljivega komentarja na socialnem omrežju.

Otroci in mladostniki se v spletnem nasilju lahko znajdejo v različnih vlogah; kot opazovalci, kot žrtve, ali pa kot storilci. Pomembno pa je vedeti, da splet zaradi občutka anonimnosti in lažjega izražanja moči nad drugim omogoča zelo hitro prehajanje vlog. Tako lahko žrtev izmaščevanja postane storilec, opazovalec pa s tem, ko deli in všečka neko nasilno vsebino, nevede v trenutku postane soudeleženec nasilnega vedenja. Da se izognemo ponovitvi zadnjega incidenta brezglavega deljenja in všečkanja pretepa na Facebooku, je zato smiselno, da pred vsakim takšnim odzivom dobro pretehtamo, ali ta vsebina odraža naše vrednote in nas same.

Raziskave in izkušnje kažejo, da se nasilje preko spleta v mnogih pogledih razlikuje od »tradicionalnih« oblik medvrstniškega nasilja. Zaradi specifik, ki jih prinaša splet, ima marsikdaj veliko hujše posledice od nasilja, ki se dogaja na šolskih hodnikih. Spletno nasilje namreč nima omejitve na prostor in čas, zato žrtev spremlja tudi, ko je že "varno" v zavetju svojega doma, fizično stran od nasilnih vrstnikov. Zaradi hitrega širjenja nasilnih sporočil, ki v kratkem času dosežejo zelo širok krog ljudi, ga je nemogoče omejiti, anonimnost pa doda svoje – storilce je včasih zelo težko odkriti.

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.