Vsi smo doma, kaj sedaj? Družinski vodnik za preživljanje obdobja izolacije brez naprav

17.03.2020

namizne igre

Z zdravo mero analogno digitalnih interakcij preizkusimo sebe in krog najbližjih. Svojo pozornost usmerimo v doslej morda spregledane dražljaje okoli nas.

Koronavirus in naše naprave

Telefon se pogosto uporablja v rokah in na obrazu med klici, s čimer je lahko idealni prenašalec virusa. Posledično je priporočljivo, da površine naprav redno razkužujete. Še posebej kadar naprave uporablja več oseb. Če je le možno, si naprav med sabo ne izmenjujte. O bolezni COVID-19 se z otroci tudi odkrito pogovorite na njim razumljiv način. Razložite jim trenutno stanje, a ne spodbujajte panike, ostanite mirni in preudarni.

Struktura nam je v pomoč

Ljudje smo bitja navad in zato je pomembno, da kljub na novo pridobljeni obilici prostega časa, ohranimo v življenju določeno strukturo. Struktura pomaga pri tem, da se ni pretežko soočiti z vsemi spremembami, ki jih je prinesla trenutna situacija in nam daje temelje, na katerih lahko gradimo svoj dan.

Skupaj z družino ustvarite urnik tedna, v katerega vključite vse obveznosti, ki ste jih opravljali tudi prej: npr. delo za šolo, sprehajanje psa, pomivanje posode… in nove aktivnosti, ki vam bodo krajšale čas doma. Pri tem je pomembno poudariti, da to niso počitnice. Dopoldnevi naj bodo še vedno rezervirani za šolo. Za tedenski urnik se dogovorite skupaj z družino in pri tem upoštevajte, da bo dovolj časa namenjenega obveznostim, druženju in zabavi. Če boste ohranili strukturo, ne boste doživeli večjega šoka, ko se bo življenje enkrat vrnilo nazaj na stare tirnice. Pri načrtovanju tedna si lahko pomagate s priloženim LOGOUT urnikom.

Dobro je tudi, da ohranite ali po potrebi vzpostavite nove dogovore glede uporabe digitalnih naprav. Ker je prioriteta omejitev stikov v živo, prilagodite svoja obstoječa e-pravila. Določite dnevno omejitev, koliko časa na dan želite preživeti na napravah za sprostitev. Dogovora se naj držijo vsi družinski člani. Postavite si prioritete, kaj boste postorili in katere obveznosti boste dokončali, preden je čas za zabavo na napravi. Izberite tudi dele dneva, ko boste naprave popolnoma umaknili, in določite večerno uro, ob kateri boste prenehali z uporabo naprav. Ustvarjanje dogovora naj bo kreativna aktivnost za celotno družino (dogovor se na primer napiše na plakat ali v obliki stripa).

Digitalne aktivnosti v analognem svetu

Dodaten prosti čas, ki vam je sedaj na voljo, skušajte zapolniti z različnimi zabavnimi aktivnostmi in ne samo z dodatnim časom na napravah. 

Predlagamo nekaj idej, kako lahko spletne aktivnosti nadomestite s podobnimi aktivnostmi v analognem svetu.

  • Video igre -> Družabne igre
    Izkoristite priložnost in se namesto večurnega igranja videoiger z družino pomerite v kakšni družabni igri. Sedaj je odlična priložnost, da končno dokončate igro Monopoly.

  • Socialna omrežja -> Pisanje dnevnika
    Tudi če prej niste pisali dnevnika, imate sedaj priložnost, da začnete zapisovati svoja doživetja, počutje in dnevno dogajanje, namesto objavljanja in spremljanja socialnih omrežij. Po koncu obdobja izolacije bodo tako nastali zapisi vašega doživljanja tega edinstvenega dogodka.

  • Youtube -> Knjiga
    Namesto gledanja Youtube posnetkov, filmov, ali serij, lahko vzamete v roke kakšno dobro knjigo, ki ste jo že dolgo želeli prebrati, pa za to niste našli časa. Branje knjig je veliko bolj ustvarjalno, saj ima vaša domišljija prosto pot pri predstavljanju likov in svetov iz zgodb.

  • Spletne novice -> Časopis in revije
    Da ne bi nenehno spremljali novice preko spleta, ter se obremenjevali z morebitnimi negativnimi podatki, lahko raje preberete kakšen časopis in rešite pozabljeno križanko ali sudoku v reviji, ki jo imate doma.

Dodajamo tudi seznam predlogov aktivnosti, ki jih lahko v tem času preizkusite. Skupaj z družino naredite seznam offline koristnih in prijetnih aktivnosti. Koristne aktivnosti naj bodo del dopoldanske rutine dneve, prijetne pa popoldanske. 

Priložnost za kreativnost!

Doživljanje dolgčasa je v tem obdobju normalno in lahko privede celo do pozitivnih izkušenj. Dolgčas je namreč ključen za razvoj spontanih novih idej, spodbujanje domišljije in za proces samorefleksije.  V teh časih lahko začnemo uporabljati naše naprave v kreativne namene, zato spodbujajte konstruktivno rabo naprav. Na spletu najdete ogromno vodičev o montaži videov, izboljšanju svojih fotografij in celo programiranju. Lahko si pomagate tudi z aplikacijami za načrtovanje časa, izboljšanje pozornosti in koncentracije:

https://www.commonsensemedia.org/best-for-learning-lists

https://www.commonsensemedia.org/lists/free-educational-apps-games-and-websites

https://www.commonsensemedia.org/lists/apps-to-help-kids-stay-focused

https://www.commonsensemedia.org/lists/top-time-management-apps

Uporabo naprav vsaj na začetku regulirajte z drugimi otroku prijetnimi aktivnostmi. Zaradi izrednih razmer to tudi ni primeren čas za drastične ukrepe odvzemanja naprav. Predpostavljate lahko, da bodo mladostniki več časa preživeli na napravah, kar pa ni zaskrbljujoče, če imajo dovolj offline aktivnosti. Če so digitalne naprave uporabljene uravnoteženo, je ta čas za družino lahko edinstvena priložnost za zbližanje in spoznavanje.

Seznam predlogov aktivnosti Tedenski urnik

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.