Zakaj je lahko video klic napornejši od pogovora v živo?

06.05.2020

thomas claeys GYo7 nxDW68 unsplash 1

V obdobju izolacije, ko smo delo in šolo preselili domov, so aplikacije z glasovnimi in video klici postale ključni pripomoček za komunikacijo s sodelavci, sošolci, učitelji in navsezadnje tudi sorodniki.

Tudi na Logoutu smo svetovanja preselili na splet. S svetovanci se pogovarjamo preko telefona, Discorda ali katere druge aplikacije. Po začetnem navdušenju, da nam nekako uspeva, smo na lastni koži spoznali, da je video svetovanje veliko bolj izčrpavajoče, kot bi si morda mislili.

Zakaj je lahko video klic napornejši od pogovora v živo? 

V video klicu porabimo več energije za prepoznavanje neverbalnih znakov, kot so obrazni izrazi, ton in višina glasu ter govorica telesa. Prepoznavanje teh znakov ni tako naravno kot pri pogovoru v živo, zato jim namenimo več pozornosti, kar od nas zahteva veliko energije.

Tišina, ki je pri pogovoru v živo naravni del ritma pogovora, je v video klicih veliko bolj neprijetna in lahko povzroči občutek tesnobe. Tudi čisto kratki zamiki v video klicu zaradi tehnologije ali slabše povezave lahko povzročijo, da sogovornika začnemo dojemati kot nerazumevajočega ali nezbranega. 

V video klicih se za razliko od pogovorov v živo veliko bolj zavedamo tega, da nas drugi ljudje opazujejo. Posledično med klicem pogosto opazujemo sebe in svoje vedenje. Nenehno spremljanje sebe in svojega izgleda pred kamero je stresno in lahko povzroči občutke napetosti. 

Zaradi izolacije smo s pomočjo video klicev združili vidike življenja, ki smo jih navadno med seboj ločevali. V običajnih okoliščinah se socialne vloge večinoma odvijajo v različnih prostorih in kontekstih. To se je sedaj porušilo, saj se različni vidiki našega življenja kot so služba ali šola, prijatelji in družina, odvijajo v istem okolju. Predstavljajte si, da se v isti kavarni dobivate s profesorji, z družino in s svojimi prijatelji. Čuden občutek, kajne? Nekaj podobnega zdaj počnemo v video klicih. 

Kaj lahko naredimo?

  • Video klice skušajte omejiti na tiste, ki so nujni.
  • Uporaba kamere na sestankih naj bo izbira in ne obveznost. Prav tako ni potrebno, da imate kamere prižgane ves čas sestanka oziroma klica.
  • Ekran, ki ni direktno pred vami, temveč je k vam obrnjen od strani, pomaga pri ohranjanju zbranosti in deluje manj utrujajoče.
  • Razmislite o drugih oblikah dela, ki so učinkovite, npr. deljene datoteke, ki jih lahko skupaj komentirate in urejate, preprečijo preobremenjenost z informacijami. 
  • Naredite premor med posameznimi video klici; s kratkim raztezanjem ali kozarcem vode poskrbite za hitro osvežitev.
  • Vzpostavite in ohranjajte meje med delom in prostim časom. 

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.