FILM: Ujete v medmrežju

24.05.2021

ujete

Na TV SLO 1 prihaja češko–slovaški izobraževalni dokumentarni film Ujete v medmrežju, ki prikazuje družbeni eksperiment, v katerem se je v zgolj 10 dneh na lažne profile 12-letnic odzvalo 2458 spolnih plenilcev

Češka avtorska ekipa je v filmskem studiu postavila tri otroške sobe, opremljene s kamerami in z računalniki, zanje pa posedla tri odrasle igralke mlajšega videza, ki so odigrale 12-letnice. Odprli so lažne profile na spletnih omrežjih facebook, snapchat, skype in nekaterih drugih. Kamere so dekleta spremljale deset dni od 12. ure do polnoči, ko so bile aktivne na spletu, pa tudi takrat, ko so se dobile s plenilci – takih neposrednih srečanj je bilo 21.

ujete v medmrezju logout

Z moškimi vseh let, ki so se deklicam oglasili, so te klepetale in se pogovarjale prek skypa. Velika večina je od njih zahtevala spolnost prek spleta, pošiljali so jim svoje erotične fotografije in posnetke s pornografsko vsebino; nekateri so jim tudi grozili in jih poskušali izsiljevati z njihovimi ponarejenimi golimi fotografijami.

V tem družbenem eksperimentu so ugotovili, da je bilo med tistimi, ki so dekleta kontaktirali, kar med 60 in 70 odstotki spolnih plenilcev.

»Vedela sem, da se spolno nadlegovanje otrok na spletu dogaja že vsaj desetletje; kar pa me je pri snemanju vsakokrat znova osupnilo, je dejstvo, kako hitro so plenilci napadli dekleta in po uvodnih stavkih prešli k eksplicitnim povabilom k spolnosti. Dekleta so jim komaj sproti odgovarjala,« pravi scenaristka in režiserka Barbora Chalupova.

Dokumentarni film sta posnela scenarista in režiserja Vit Klusak in Barbora Chalupova, vloge 12-letnih protagonistk pa so odigrale Tereza Težka, Anežka Pithartova in Sabina Dlouha. Dekleta so imela ves čas snemanja in še mesece po tem na voljo podporo filmske ekipe, psihologov, seksologa in ne nazadnje policije. Slednja je primer po koncu snemanja s posnetki vred tudi prevzela.

»To je bilo najbolj zahtevno delo, kar sem jih kdaj opravljala. Vsakokrat, ko sem mislila, da huje ne more biti, se je naslednji dan zgodilo nekaj, kar me je prepričalo v nasprotno,« je sodelovanje v eksperimentu komentirala igralka Tereza Težka, »a ker je šlo za dober namen, bi pri tem kadarkoli ponovno sodelovala.«

Televizija Slovenija bo predvajala različico, prilagojeno gledalcem nad 12 let, ki so jo ustvarjalci pripravili, da bi dosegli tudi potencialne žrtve spolnega nadlegovanja.

V njej je nekaj najbolj eksplicitnih prizorov nadlegovanja iz izvirne celovečerne različice izpuščenih, dodani pa so nasveti in izjave treh protagonistk, ki so spolno nasilje prek spleta doživele na svoji koži.

Dokumentarni film bo po koncu predvajanja – ob 21. uri na TV SLO 1 – pospremila informativna pogovorna oddaja Moje mnenje, ki jo bo vodila Jelena Aščić; v njej se bodo osredotočili predvsem na stanje na tem področju v Sloveniji.

Vir: RTVSLO

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.