Dnevi brez zaslonov

04.02.2021

ben den engelsen eNyXK17so6A unsplash 1

Šolski zvonec je oznanil začetek glavnega odmora. Prvi iz razreda kriče pritečejo fantje, sledijo dekleta, s počasnejšim in bolj omikanim korakom. Cilj in zbirno mesto vseh: šolsko dvorišče.

Tam se fantje v tekmovalni naglici, brez dolgih pregovarjanj razdelijo v dve ekipi, improvizirana žoga, narejena iz zmečkanih listov papirja oblepljenega z lepilnim trakom, že leti po zraku. Nekaj deklet sede na klop šolskega dvorišča, druga raztegnejo gumitvist in prično s skakanjem desetke.Dekleta na klopi medsebojno šušljanje prekinejo le vsake toliko, da s pogledi ošinijo fante, a se hitro obrnejo v svoj krog in se sramežljivo hihitajo. Medtem copat enega od fantov zaradi silnega strela proti golu nasprotnika, s papirnato žogo vred odleti iz njegove noge naravnost v dekle, ki je ravno v zraku, v preskoku visoko postavljene elastike. Dekle se razjezi, fant se pripravi na besedno soočenje v trenutku, ko zvonec, na vidno razočaranje vseh konča odmor, nastali konflikt pogasi v pozabo, učenke in učence pa urno požene nazaj, da še pred učiteljem prispejo v razred.

Ste mogoče opazili, da se v tej zgodbi ne pojavi niti ena digitalna naprava-pametni telefon, tablica ali pametna ura? Nam zgodba govori o nekih drugih, pozabljenih časih, o podobah, ki so izginile in jih v šolah ne bomo več videli? Je tovrstno preživljanje čas izven pouka v celoti nadomestilo strmenje v in osredotočenost na pametne telefone, tako pri dekletih kot pri fantih, ki vzpostavijo stik in staknejo glave le, da si pokažejo vsebine na zaslonih? Bomo še kdaj doživeli trenutke, odmore ali mogoče celo cele dneve brez zaslonov v šoli, doma, v prostem času, na ulici, dvorišču in igrišču?

Zamisel za pobudo Dnevi brez zaslonov je nastala že v času pred protikoronskimi ukrepi, saj smo v letih našega dela srečevali naraščanje števila stisk in težav otrok in mladostnikov zaradi prekomerne uporabe in zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Te stiske so se v času šolanja na daljavo, le še bolj poglobile in razširile. Ocenili smo, da je pravi trenutek, da pobudo Dnevi brez zaslonov, podprto iz strani partnerskih organizacij naslovimo na osnovne in srednje šole ter širšo javnost.

Ob epidemiji se otroci tudi gibajo manj, kot so se pred epidemijo, poslabšale pa so se tudi prehranske in spalne navade. Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani v partnerstvu z OKS-ZŠZ in Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in v sodelovanju s strokovno javnostjo, preko projekta SLOfit spremlja telesni in gibalni razvoj otrok in mladine. S COVID-19 FIT barometrom (vir: www.slofit.org) opozarjajo na izjemno škodljive posledice ukrepov na gibalno učinkovitost otrok in mladine.

Namen pobude Dnevi brez zaslonov predvsem v tem, da bi pri otrocih in mladostnikih z rednimi mesečnimi odklopi od digitalnih naprav spodbujali dobro psihično in fizično počutje, poudarili pomembnost gibanja, normalizirali dneve brez zaslonov in s tem spodbujali kreativnost in uporabo domišljije v prostem času, hkrati pa zmanjševali tveganja za razvoj zasvojenosti in izpostavljenosti rizičnim vedenjem na spletu. Prav tako je namen pobude zmanjševanje razlik med mladimi, saj nimajo vsi enakih možnosti in dostopa do digitalnih naprav. Če se medvrstniški odnosi dogajajo pretežno na spletu, so določeni posamezniki zaradi slabše dostopnosti izključeni in nimajo enakih možnosti. 

Uspeh te pobude in skrb za dobro počutje otrok in mladostnikov pa ni le v rokah šol, temveč je odvisen tudi od vas, dragi starši. Prispevate lahko tako da jo omenite, predlagate in podprete v šoli, ki jo obiskujejo vaši otroci. V vpeljavanje pobude naj se vključijo vsi zaposleni v šolah kot zgled otrokom. Z doslednim vztrajanjem pri izvajanju in ponavljanju Dnevov brez zaslonov bo pobuda postala navada in del življenja v šoli. Da pritegnemo otroke, jih je nujno potrebno vključiti v skupno raziskovanje in iskanje alternativnih načinov preživljanja časa med odmori in podaljšanim bivanjem. Lahko se ponudijo družabne igre, projekti vrtičkarstva, skrb za okolje, rastline ali mogoče celo za živali, učenje za delo z ročnimi orodji... 

Za konec pa, da ne bi vso odgovornost za dobro počutje otrok in mladostnikov preložili le na šole:

  • bi vi sprejeli izziv, kjer bi vsak teden ali mesec imeli 1 dan brez zaslona za vse družinske člane?
  • Kakšne prednosti in kakšne slabosti bi bile vam to prineslo? Na kakšne ovire bi naleteli in na
  • katere izzive bi iskali odgovore? Kakšno spremembo bi dan brez zaslona prinesel v vaša življenja,
  • kako bi se morali prilagoditi in kaj spremeniti v vašem življenju, da bi s tem predlogom uspeli?
  • Je taka ideja za vas in člane vaše družine, gospodinjstva sploh sprejemljiva?

Od odgovorov na ta vprašanja je odvisno kakšne zgodbe želite pripovedovati o življenju vaši otrok in družine. Digitalne ali analogne?

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.