Uživajmo pametno – Telekomova platforma z nasveti in pripomočki za pametno rabo tehnologij

02.04.2024

telekom

Telekomu Slovenije, ki krepi svojo družbeno odgovornost tudi na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov v digitalnih okoljih, pomagamo vsebinsko oblikovati platformo Uživajmo pametno, na kateri so zbrana priporočila in pripomočki, ki staršem in mladostnikom pomagajo pri pogovoru o digitalnih pasteh ter odgovorni in pametni rabi tehnologij.

Osnovni namen Telekomove platforme Uživajmo pametno je ozaveščanje o pametni, to je uravnoteženi, varni in odgovorni rabi digitalnih tehnologij. Priporočila so usklajena s smernicami slovenskih pediatrov za uporabo zaslonov.

Strokovnjaki poudarjajo, da je najpomembneje, da smo drug drugemu zgled, da se tudi na področju spletne varnosti nenehno izobražujemo in o tej temi pogovarjamo, da postavimo jasna pravila glede uporabe naprav in uporabljamo spletne filtre.

Pripomočki, ki so na voljo na platformi:

  • Prva pogodba za prvi mobitel. Z njo starši oz. skrbniki z otrokom vnaprej opredelijo družinska in splošna pravila, ko otrok prvič samostojno uporablja mobitel. S podpisom pogodbe se obe strani zavežeta k spoštovanju dogovorjenih pravil.
  • Družinski načrt rabe zaslonov, ki pride v poštev, ko internet že uporablja vsa družina. Družinskim članom pomaga, da se lažje dogovorijo o pravilih, aktivnostih in časovnih okvirih uporabe interneta in zaslonov.
  • Priročnik za starše v 6 korakih povzema priporočila, ki starše in otroke spodbujajo k pametni rabi digitalnih tehnologij.
  • Igra Spomin je digitalna različica priljubljene igre, ki hkrati ozavešča o pametni rabi tehnologij. Vsaka sličica vključuje sporočilo, povezano z varno rabo spleta in naprav, tako da se starši lahko med igro z otroki pogovorijo o temi, ki jo kartica predstavlja.

 

Več informacij >>

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.