Priročnik in vprašalniki za ocenjevanje digitalnih zasvojenosti

12.04.2024

IMG 0879

Vprašalniki so namenjeni ocenjevanju zasvojenosti s spletom in z igranjem videoiger.

V sodelovanju s Centrom za psihodiagnostična sredstva je končno, po šestih letih dela, izšel priročnik in vprašalniki za ocenjevanje zasvojenosti s spletom in z igranjem videoiger.

Ko smo leta 2011 vzpostavili prvi specializirani center pomoči pri prekomerni rabi spleta Logout, smo bili tudi v globalnem smislu na začetkih raziskovalnega in strokovnega dela na področju digitalne zasvojenosti. Igranje video iger, kot ena izmed izvornih pojavnih oblik zasvojenosti s spletom uradno še ni bila priznana. To se je zgodilo celih 8 let kasneje (ICD-11). Za pomoč pri identifikaciji in obravnavi zasvojenosti smo se takrat obrnili na pionirko, terapevtko, profesorico in direktorico Centra zasvojenosti s spletom (Center for Internet Addiction Recovery), zdaj že pokojno dr. Kimberly Young, ki je v poznih 90. letih prejšnjega stoletja razvila enega izmed prvih vprašalnikov zasvojenosti s spletom IAT (ang. Internet Addiction Test,1998).

Pričujoči priročnik v temelju izhaja iz njenega dela in je nadgrajen še s Kratko lestvico zasvojenosti z igranjem video iger (Internet Gaming Disorder Scale–Short-Form IGDS9-SF, Pontes in Griffiths (2016) ) in s Kratko lestvico zasvojenosti s spletom (Disorder Scale-Short Form IDS9-SF, Pontes in Griffiths (2016) ). Avtorja sta lestvice zasnovala na podlagi kriterijev opredeljenih v 5. izdaji Diagnostičnega in statističnega priročnika duševnih motenj – DSM-V (American Psychiatric Association, 2013), ki so razviti za prepoznavo motenj igranja video iger. Medtem, ko se vprašalnik IAT in lestvica IDS9-SF nanašata na širše področje zasvojenosti s spletom, pa je lestvica IGDS9-SF namenjena ocenjevanju nekoliko ožjega področja zasvojenosti z video igrami.

Merski instrumenti so namenjeni vsem strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečujejo z različnimi oblikami digitalne zasvojenosti in prekomerne rabe. Njihova uporabnost je široka, saj namen ni zgolj diagnostičen, temveč lahko služijo kot oris načina posameznikove uporabe spleta. Priročnik je razdeljen na tri dele in se lahko uporablja ločeno, glede na izbrane pripomočke. Za ustreznejšo oceno stanja svetujemo uporabo vseh treh (video igre) ali dveh pripomočkov (pri splošni zasvojenosti s spletom). 

Najlepše se zahvaljujemo dr. Kimberly Young, ki je od samega začetka verjela v naše delo in nas spodbujala. Dr. Kimberly Young je leta 2011 z nami delila tudi nekaj misli, ki so navedene na naslednji strani. Zahvaljujemo se tudi avtorjema dr. Griffithsu in dr. Pontesu, za izkazano zanimanje, dostopnost in pripravljenost za sodelovanje.

Zahvala gre tudi vsem šolam, ki so se prijazno odzvale povabilu. Za pridobivanje rešenih vprašalnikov pri študentih se zahvaljujemo Neži Blaži, ki je pridobila večino odgovorjenih vprašalnikov za to populacijo. Hvala Ministrstvu za zdravje RS za podporo v raziskovalni fazi projekta. Posebna zahvala gre tudi vsem zdajšnjim in nekdanjim “Logoutovcem” (Bor Turku, Roku Gumzeju, Franji Gros, Špeli Reš, Nuši Klepec, Tilnu Hočevarju, Janezu Arhu, Loreni Pahovič in Zali Janežič), ki so sodelovali pri prevajanju vprašalnikov in pridobivanju podatkov za klinično skupino. Iskrena hvala idejni pobudnici Petri Belina,  soavtorjema dr. Špela Selak in dr. Davidu Gosarju, ki se nam je pridružil malce kasneje in nam s svojim vsebinskim in psihometričnim prispevkom močno osmislil in olajšal pot do izida ter dr. Bojanu Belcu, za njegov skrbni pregled in koristne nasvete. In ne nazadnje Dušici Boben, ki je motivacijska in strokovna sila projekta, ki je trajal kar šest let. Hvala!

Boris Veler, Logout

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.