Učinkovito treniranje - kako pospešiti svoj napredek v igri?

08.03.2022

priyam 3MzC tnQCH0 unsplash 2

Učinkovito in pametno treniranje je ključni dejavnik za uspešnost in napredek v igri. Kakor je govoril že grški poet Archilochus: ‘Ne dvignemo se do ravni naših pričakovanj, temveč pademo na raven našega treninga.’

Za napredovanje v igri je ključno razviti dobre strategije učinkovitega treniranja. Igralci morajo najti ravnovesje med stresnimi cikli (cikel treninga) in cikli počitka. Poleg tega je pomembno tudi, na kakšen način je sestavljen cikel treninga in kakšne cilje želi igralec v posameznem ciklu doseči.

Motivacija, disciplina in navade

Včasih imajo igralci težave najti motivacijo za treniranje. Motivacija je običajno nizka, kadar smo pri treniranju neuspešni ali pa se spopadamo s kakšnimi drugimi težavami. Potrebno se je zavedati, da ni igralca ali športnika, ki bi bil vedno motiviran za trening. Če se ukvarjaš s kakšnim športom, lahko verjetno potrdiš, da se je že kdaj zgodilo, da se ti ni ljubilo na trening. Ravno za obdobja, ko zmanjka motivacije, se je potrebno zanašati na disciplino. Dobro je imeti ustaljeno rutino treniranja, da se lahko treningov lotimo tudi takrat, ko se nam ne ljubi. Podobno je pri športu - verjetno trener pričakuje, da se treningov udeležiš tudi takrat, ko morda nisi najbolj pri volji. Kar nam pri ohranjanju discipline lahko pomaga, so navade. Navade nam pomagajo, da neko aktivnost opravimo z minimalno porabo energije. Ko neka aktivnost postane navada, ne razmišljamo več o tem, ali se nam ljubi ali ne, ter to preprosto naredimo, ker tako pač je. Za primer lahko vzamemo umivanje zob - redko kdo se vsak večer sprašuje, če bi si umil zobe, ampak to preprosto naredi, tudi če se mu kdaj ne da. Ko enkrat razvijemo zdrave navade igranja, se bomo veliko lažje lotili tudi manj prijetnih delov treniranja.

Počitek je nujen za napredek. Pretirano treniranje brez ustreznega počitka vodi do izgorelosti in zmanjšane učinkovitosti.

SMART cilji

V trening se je potrebno podati ne le z željo, temveč s ciljem v mislih. Eden od načinov postavljanja ciljev je metoda SMART. Cilji naj bodo:

S (specific) - specifični: Kaj konkretno si želim doseči?
M (measurable) - merljivi: Kako bom vedel/a, da je cilj dosežen? Konkretni kazalniki, ki na to kažejo.
A (attainable) - dosegljivi: Ali je cilj realno dosegljiv? 
R (rewarding) - nagrajevalni: Ali me cilj motivira in mi je osebno pomemben?
T (timely) - časovno določeni: V kolikšnem času si želim doseči ta cilj?

Zadovoljene potrebe

Za učinkovito treniranje je potrebno, da so najprej zadovoljene osnovne potrebe. Sami do sebe smo nepošteni, če pričakujemo da bomo dobro igrali, učinkovito trenirali in se iz tega kaj naučili, kadar smo lačni, žejni, zaspani ali se ne počutimo dobro. Zato je izrednega pomena, da imamo urejen ritem spanja in spimo vsaj 8 ur. Na učinkovito treniranje vpliva tudi vrsta prehrane, ki jo uživamo (npr. pretiravanje s sladkimi pijačami, hitra in procesirana hrana), kar bo vplivalo ne samo na našo sposobnost koncentracije, temveč tudi na psihično počutje. Kadar smo pod stresom ali imamo težave na drugih področjih življenja, se bo to zelo verjetno poznalo na naši zmožnosti za uspešno igranje. V takih primerih je dobro ostala področja in težave nasloviti, saj bodo v nasprotnem primeru negativno vplivale na naš napredek v igri.

ella don K4kfIEhj4GM unsplash2

 

Nekaj splošnih nasvetov za učinkovito treniranje:

  • Del, ki je najtežji in od tebe zahteva največ energije, si načrtuj v začetku treninga (npr. preizkušanje novega heroja v prvi igri).

  • Treniraj v blokih (npr. 2x po 1,5 h) in načrtuj daljše premore med posameznimi bloki treninga.

  • Načrtuj svoje treninge - poskrbi za urnik treniranja, ki bo usklajen z ostalimi obveznostmi, in naj bo, če je to le mogoče, vsak dan enak. Vsaj en dan v tednu pa imej prost dan; dan, ko ne treniraš.

  • Na koncu treninga naredi analizo svojega igranja - kaj je bilo dobro, kaj slabo in kakšni so tvoji cilji za naslednji dan.

  • Lahka intenzivna fizična aktivnost pred igranjem poveča zmožnost koncentracije (npr. raztezanje, sprehod…).

  • Počitek je nujen za napredek - pretirano treniranje brez ustreznega počitka vodi do izgorelosti in zmanjšane učinkovitosti.

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.