Mladostniki za ekrani sodobnih naprav

11.12.2017

john sting 112628

16-letni Uroš se je zaradi maminega nerazumevanja počutil tako prezrtega in nespotovanega, da je njegova jeza in žalost naraščala skokovito – znal je biti nasilen nad njo, iskal je uteho v alkoholu, poskusil je tudi s samopoškodovanjem.

Mama mu je »težila« ravno med igranjem igrice in mu ugašala računalnik med klepetom s prijatelji. Ko je spoznala, da s tem izgublja odnos s svojim sinom, mu je prisluhnila in postopoma sta se dogovorila za osnovna pravila glede pogojev in posledic uporabe računalnika, telefona in tablice.

Starše prehod otroka v obdobje mladostništva, ki se začne s puberteto največkrat nekje med 11. in 12. letom, konča pa nekje med 22. in 25. letom, pogosto zmede in preseneti, saj se včasih spremembe pokažejo skoraj da čez noč. Le-te se dogajajo z namenom, da podprejo osamosvajanje od primarne družine. Pri tem mladostnikom pomagajo izrazite potrebe po raziskovanju, iskanju lastnih interesov, preizkušanju različnih vlog, svoj prostor in pripadnost pa namesto v družini, iščejo med vrstniki. 

Vloga staršev tudi v tem obdobju ostaja pomembna, saj bo mladostnik veliko lažje iskal svojo življenjsko pot ob starših, ki njegove potrebe razumejo, ga podpirajo pri samostojnosti ter spodbujajo učenje odgovornosti. Izzivov, s katerimi se pri tem soočajo starši, ni malo, v svetovalnicah LOGOUT pa opažamo, da mnogo staršev veliko nemoči občuti prav na področju razumevanja mladostnikovih aktivnosti na spletu.

Prijava na e-obveščanje

Bodite obveščeni! Vpišite svoj elektronski naslov in obveščali vas bomo o aktualnih dogodkih na področju varne in zdrave uporabe spleta.